آموزش بهداشت ارتودنسی
بهداشت دندانها در طی ارتودنسی به لبخندی زیبا و سالم می انجامد
همانند هر درمان دیگری، درمان ارتودنسی یا در اصطلاح عامیانه سیم کشی دندان ، ریسک های خود را دارد . پوسیدگی دندانها و التهاب لثه (ژنژیویت) عوارض شایعی در خلال درمان ارتودنسی هستند که به علت بهداشت نامناسب در زمان درمان ، بسیاری از بیماران ارتودنسی را درگیر می کنند و مجبور میشوند برای تمیز کردن دندانها به دندانپزشک خود مراجعه کنند .
حفظ بهداشت دندان ها در هنگام ارتودنسی
درهنگام درمان ارتودنسی متوجه خواهید شد که حفظ بهداشت دندانها در حضور دستگاهها و براکت های ارتودنسی بسیار مشکل تر است. براکت ها به آسانی سبب گیر غذایی و شکل گیری پلاک میکروبی می گردند. اگر پلاک با دقت از روی براکت ها و دندانها برطرف نگردد ریسک پیدایش تدریجی بیماری لثه، پوسیدگی دندان و بوی بد دهان وجود خواهد داشت. پلاک مخلوطی از باکتری ها، خرده های غذایی و اضافات داخل دهان می باشد. باکتری ها از شکر تغذیه نموده و تولید اسید می کنند. اسید می تواند موجب تحریک لثه، تحلیل مینای دندانها و بوی بد تنفس شما گردد.
عدم رعایت صحیح بهداشت براکت ها در حین ارتودنسی سبب پوسیدگی دندانها و التهاب لثه می شود
از چه غذاهایی باید پرهیز کنم؟
اگرچه بریس ها با فناوری مدرن محکم تر شده اند ، اما مراقب باشید که آسیبی به آنها وارد نشود ، مهم است برخی از غذاها می توانند به اجزای مهاربندها مانند نوارهای لاستیکی ، سیم ها یا حتی خود براکت آسیب برسانند. به طور کلی ، از همه غذاهای چسبناک ، سفت یا جویدنی خودداری کنید. غذاهای نرم بیشتر به کسانی که از بریس استفاده می کنند توصیه می شود زیرا از براکت نرم تر هستند.
غذاهایی که نباید در هنگام ارتودنسی استفاده کنید
ذرت بو داده – آجیل – پوسته های سخت تاکو – آبنبات چسبناک و سفت – آدامس بزرگ – یخ – چیپس ذرت – تخمه – کلوچه یا کراکر سخت – شکلات چسبناک یا سفت
سعی کنید از گاز گرفتن غذاهای سفت با دندانهای جلویی خودداری کنید. در صورت امکان ، این غذاهای سخت را به قطعات کوچکتر تقسیم کنید:
سبزیجات خام – ساندویچ – نان فرانسوی / ایتالیایی – میوه – پیتزا – گوشت استیک – همبرگر و …
غذاهای توصیه شده که مصرف کنید :
ذرت بو داده بدون پوسته – ماست و لبنیات و بستنی – موز ، انگور ، پرتقال ، توت فرنگی و سایر میوه های بدون هسته – کراکر یا کوکی های سبک – پنیر – پوره سیب زمینی – کره بادام زمینی و ژله – اسپاگتی ، ماکارونی و پنیر و سایر غذاهای رشته فرنگی و …
حفظ یک رژیم غذایی سالم و مغذی برای سلامت دهان و دندان و سلامت کلی مهم است. هرچه بدن شما از سلامتی بالاتری برخوردار باشد ، نتیجه درمان ارتودنسی نیز بهتر خواهد بود زیرا یک رژیم غذایی مناسب ، مواد مغذی ضروری را در استخوان ها و بافت هایی که تحت درمان با بریس ها دچار تغییرات قابل توجهی می شوند ، فراهم می کند.
درمان ارتودنسی
حذف کامل و مرتب پلاک از اهمیت بالایی برخوردار است. تکنیک ها و روش هایی وجود دارد که می توان با بکارگیری آنها خطرات و عوارض حین درمان ارتودنسی را به حداقل رساند. بدین ترتیب با برداشتن براکت ها، سطوح دندانهای شما در زیر براکت ها سالم و محکم به نظر خواهند رسید. درمان ارتودنسی موفق، ترکیبی از تلاش تیم درمانی ارتودنسی، بیمار و دندانپزشک خانوادگی می باشد:
بهداشت ارتودنسی در خلال درمان باید به خوبی رعایت گردد
یک نکته در مورد بیماران ارتودنسی که به تازگی اقدام به رعایت بهداشت دقیق دندانهای خود نموده اند توجه به این مهم می باشد که اوائل در پی مسواک زدن و یا کشیدن نخ دندان با خونریزی ملایم تا زیادی از سوی لثه ها بسته به میزان التهاب پیشین آنها روبرو خواهند شد. این امر نباید عاملی بازدارنده برای بیمار در رعایت بهداشت دندانها تلقی شود بلکه طبیعی و گذرا بوده و رفته رفته با بهبود وضعیت بهداشتی و افزایش قوام لثه ها کاهش می یابد.
ضرورت رعایت بهداشت ارتودنسی
با این وجود، بسیاری از بیماران می توانند از بروز این مشکلات با اعمال رژیم غذایی صحیح، مراقبت شخصی مطلوب از قبیل مسواک زدن و تمیز کردن بین دندانها و چکاپ های منظم بکاهند. مسواک زدن دندانها بلافاصله پس از غذا خوردن، بکارگیری تکنیک های مناسب برای مسواک زدن در حضور براکت ها و حتی شستشوی مرتب با آب برای جلوگیری از پوسیدگی دندانها سودمند است. بهداشت دهانی عالی و حذف پلاک ها به علاوه به حداقل رساندن شکر، نوشابه های گازدار و انرژی زا و اسنک های بین وعده ای در رژیم غذایی، امری اساسی می باشد.
برای فراگیری آموزش بهداشت ویدیوهای زیر را ببینید
یکی از جدید ترین روش های تمیز کردن پلاک دندان ، استفاده از دستگاه واتر جت است که برای تمیز کردن براکت های ارتودنسی و تمیز کردن فاصله بین دندانها بسیار مناسب است .